Původ příjmení Reisich a Marek
Text dotazu
Dobrý den, měla bych zájem o zjištění původu jména MAREK REISICH ,
předem moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Reisich jsme bohužel v našich zdrojích nedohledali. Beneš uvádí pouze příjmení Reischig, které vzniklo ze středohornoněmeckého reisic = jsoucí na cestě, vyzbrojený).
Jméno Marek je latinského - římského původu. Z latinského Marcus - patrně od slova Mars, což bylo jméno mystického boha války Marta. Vykládá se jako "bojovník; válečnický, bojovný", popř. též "zasvěcený bohu Martovi". Marcus bývalo v Římě dosti časté jméno, známí jsou především Marek Antonius, Marek Tullius Cicero a Marek Aurelius.
Marek má svátek 25. dubna.
Domácí podoby jména: Mareček, Máca, Mára, Mareš, Mařík aj.
Ohledně příjmení se zkuste obrátit na knihovnu Goethe institutu:
http://www.goethe.de/ins/cz/pra/csindex.htm,
http://www.goethe.de/ins/cz/pra/wis/bib/csindex.htm.
Použité zdroje:
*BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd. Praha : Regia, 2003. 735 s. ISBN
80-86367-35-5 (váz.)
*BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
*KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. Vyd. 4., přeprac. a dopl. Praha : Academia, 2006. 651 s. ISBN 80-200-1349-0 (brož.)
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Reisich dle statistiky MVČR ke dni 9.5.2007 je 5 (http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/ce
t_prijm_muzi.xls).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.05.2010 07:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu