Původ příjmení Puršl
Text dotazu
Dobry vecer rad bych ziskal nejake informace o
prijmeni Puršl dekuji J.Puršl
Odpověď
Dobrý den, kniha Naše příjmení přibližuje vznik příjmení Purš, Puršl následovně: "z příjmení Pureš, odvozeného z osobního jména Burghard [burg = hrad, hart = tvrdý]; též z Bureš (se zánikem -e vlivem nepřímých pádů) [ze specifické podoby jména Jan - Burian = bouřící Jan; burda ve staročeštině také = bouře, svár, hádka, hřmotný člověk či naopak malý zavalitý člověk, člověk neposedný, nepokojný]; též z německého Bursche = mladík".
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004, str. 150.
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 30 mužů a 30 žen s příjmením Puršl/ Puršlová.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.01.2010 18:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu