Původ příjmení Pazderka
Text dotazu
Prosím o sdělení původu příjmení Pazderka, předem děkuji.
Odpověď
Jmeno, o ktere se zajimate, ma puvod od slova pazderna.
1.Pazderna/ pazdernice/ pazderka = staveni slouzici jako susarna a upravna (lamanim a drhnutim, oddelovanim vlaknitych casti od drevitych stonku) namoceneho lnu a konopi. Pazderi, pazdero = drobny odpad obsahujici drevite casti stonku, ktere se uz nehodi k spradani. Je vysoce horlave a pouzivalo se jako surovina pro vyrobu desek napr. v nabytkarskem prumyslu. 2. rovnez jako chatrc pro ubytovani chudaku. 3. (prenesene) neupravene, rozcuchane vlasy (podobne jako "vrabci hnizdo").
Prijmeni Pazdera, Pazdernik, Pazderka - z kategorie podle stavu a zamestnani. Jiste mnoheho z tech, kdo v pazderne pracovali, nenazyvali jenom pazdernikem, ale urcite i pazderou a pazderkou. V tom pripade je jmeno odvozeno od zamestnani pocestneho, patrne ne prilis kvalifikovaneho. Ale pro ty, kteri museli v pazderne bydlet, to bylo ubytovani nouzove, nepohodlne, jen o stupinek lepsi nez ve stodole.
Pro zajimavost nejstarsi znamy doklad na jmeno Pazdero je z roku 1344, na Pazderu az z roku 1497. Ve zdroji, ze ktereho jsem cerpala, o jmene Pazderka nejsou nejstarsi zpravy uvedeny.
Zdroj:
MATES, Vladimir: Jmena tajemstvi zbavena. Mala encyklopedie nejcastejsich prijmeni. Dil II. Jmena na 251. - 501. miste. Adam - Zizka. - Praha: Epocha, 2003.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2008 15:54
Václav píše:
Sobota 05.08.2017 21:06
Dobrý den, rád bych se dozvěděl, odkud je původ příjmení Štrébely. A co to popřípadě znamena. Děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 07.08.2017 10:40
Dobrý den,
odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu