Původ příjmení Ott
Text dotazu
Dobrý den, již několik let se zajímám o původ příjmení Ott, zjistil jsem pouze, že je rozšířeno po celém světě, sice řídce, ale je (Kanada, Austrálie, Holansko, Německo, USA, atd...) Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Ott je odvozeno z německého osobního jména Otto. Toto jméno je považováno za domáckou podobu jmen začínajících na Ot- (např. Otfried,
Otmar) a znamená "štěstí, majetek".
Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 408 mužů a 1024 žen s příjmením Ott/-ová (zde je třeba brát v potaz fakt, že Ottová je též variantou příjmení Otto či Otta), viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Dle webových stránek www.kdejsme.cz bylo registrováno nejvíce nositelů příjmení Ott-Ottová v oblasti Prahy, Jilemnice či Plzně.
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s.
ISBN 978-80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. 651 s. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.06.2012 14:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu