původ příjmení Michek
Text dotazu
Dobrý den,
pátrám po přesném původu jména MICHEK a nemohu nalézt žádné materiály. Bohužel můj již zemřelý strýc pátral po našem rodokmenu a údajně z doslechu vím, že se dostal až do Francie, kde jsme údajně byli nižším rytířským rodem, což se mi k původu jména nezdá, ikdyž je prý jméno MICHËK odvozeninou od nějakého franc. názvu (údajně květiny).Proto hledám spojistosti.
Děkuji předem.
Odpověď
Dobrý den,
jak je to konkrétně s původem Vašeho příjmení, není bohužel možné v nám dostupných zdrojích ověřit. Obecně příjmení Michek vzniklo odvozením z křestních jmen Mikuláš či Michal. (Mikuláš - jméno řeckého původu (Nikoláos) = "vítězný v lidu", "vítězství lidu"; Michal - jméno hebrejského původu (Micha-él) = "kdo je jako bůh, podobný bohu?"). Pokud ovšem máte genealogicky doloženo, že Váš rod pochází z Francie, je možné, že konkrétně Vaše příjmení bylo odvozeno z některého francouzského slova. Francouzsko-český slovník uvádí například slova s podobným základem: miche (výsl. miš) = bochník chleba, pecen; miché (výsl. mišé) =  (v argotu) kavka, amant; Michel (= Michal), odvození od květiny se nám nepodařilo prokázat. V tomto případě by Vám ovšem jistě více poradil znalec francouzského jazyka.
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru „Kde Jsme“ 248 mužů s příjmením Michek a 258 žen s příjmením Michková.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* NEUMANN, Josef a kol. Velký francouzsko-český slovník = Grand français tchèque dictionnaire. 2., rev., opr. a dopl. vyd. Praha: Academia, 1992. 3 sv. ISBN 80-200-0233-2.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 13:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu