Původ příjmení Matušek
Text dotazu
Dobrý den, prosím o nalezení významu a původu
příjmení Matušek.Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Matušek, dle Moldanové, vzniklo z hebrejského osobního jména Mattithjáh = dar boží; z něh též osobní jméno Matěj a Matyáš. Další podoby
příjmení: Matouš, Matoušek, Matoušek, Matoušovský, Mattuš, Matušák, Matušina, Matušinec, Matušinský, Matuška a  Matušík. Totéž i dle Kotíka,
viz:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowPageDoc.do?id=3945854&mcp=84727&idpi=
22526446&author=.
Použité zdroje:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Matušek dle statistiky MVČR ke dni 9.5.2007 je 385 (http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/ce
t_prijm_muzi.xls).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2010 09:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu