Původ příjmení Martínek
Text dotazu
Mohla bych dostat informaci k příjmení Martínek?
Odpověď
Dobrý den,
i příjmení "Martínek" je vysvětleno v obou níže zmíněných publikacích.
Příjmení mohlo být odvozeno z osobního jména Martin (z latin. Martinus, což je přídavné jméno ke jménu Mars = bůh války = Martův, zasvěcený bohu Martovi). Příjmení ovšem mohlo být odvozeno také z lidového pojmenování pro výtržníka (= martínek). Původně se jednalo o přezdívku čeledína, který na svátek sv. Martina neměl místo.
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 2921 mužů a 3093 žen s příjmením Martínek/ Martínková.
Použitá literatura a zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2010 08:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu