původ příjmení Marcín
Text dotazu
Dobrý den, rád bych věděl původ mého příjmení
Marcín, údajně by naši předci měli pocházet z Itálie...Ale mě se to podle
jména nezdá. Můžete mi prosím poradit? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Marcín (nebo také krátce - Marcin) bylo odvozeno z nářeční podoby osobního jména Martin. Martin je jméno latinského původu (z lat. Martinus, což je přídavné jméno k Mars - římský bůh války) a znamená "Martův, martovský, zasvěcený bohu Martovi", přeneseně "bojovný".
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 113. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. Str. 208. ISBN 80-200-1349-0.
* RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. Praha: Libri, 2003. Str. 408. ISBN 978-80-7277-197-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2011 14:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu