původ příjmení Konvalina
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych vědět původ příjmení Konvalina
Odpověď
Dobrý den,
původem příjmení Konvalina/Konvalinová se rovněž zabýval Český rozhlas ve svém pořadu "O původu přijmení", kde na svých stránkách uvádí:
Příjmení Konvalina je odvozeno ze jména květiny konvalinky vonné. V květomluvě měla konvalinka význam „láska na první pohled“. Je to ovšem zároveň květina trochu zrádná, protože je jedovatá, přesto se používala i v lidovém léčitelství – jako první údajně doporučovala používat konvalinku k léčebným účelům sv. Hildegarda z Bingenu (11. století), ona sama jí léčila padoucnici a vředy. Příjmení Konvalina mohlo být motivováno tím, že dotyčný konvalinky pěstoval, užíval v léčitelství, měl např. konvalinkový vzor na oblečení nebo na domě apod. V současnosti žije v ČR 689 nositelů příjmení Konvalina, rozšířenější je zdrobnělé příjmení Konvalinka, to nosí 1061 obyvatel.
(Zdroj: D. Moldanová, Naše příjmení, Praha 2010, s. 90; A. Kotík, Naše příjmení, Praha 1894, s. 155; J. Beneš, O českých příjmeních, Praha 1962, s. 198; M. Majtán, Naše priezviská, Bratislava 2014, s. 46)
Pokud jde o četnost příjmení na území ČR, nebo o statistické údaje týkající se příjmení Konvalina/Konvalinová, naleznete je na webových stránkách nasejmena.cz.
Použité zdroje
Česky a hezky: O původu příjmení. In: Český rozhlas [online]. ©Český rozhlas , 1997-2018. 3. 1. 2017. [cit. 2018-01-31]. Dostupné z: http://www.rozhlas.cz/[…]/konvalina--1712273
Naše jména [online]. [cit. 2018-01-31]. Dostupné z: https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Znojmo
Knihovna
Datum zadání dotazu
30.01.2018 14:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu