-
To se mi líbí
-
Doporučit
Hezký večer,
ráda bych se zeptala na původ příjmení Klobáska a Otrusina.
Děkuji a přeji hezký večer
Dobrý den,
příjmení Klobáska má dle publikace Dobravy Moldanové Naše příjmení z roku 2010 původ v obecném jméně „klobása“. Otrusina se v příručkách o příjmeních nevyskytuje. Toto slovo jsme ale nelezli v knížce Jaroslava Zaorálka Lidová rčení (1947 a 1963), kde se předkládá použití: „je jak otrusina n. otrusinka (hubený, scvrklý)“ a „otrusina = vytroušená travná semena.“ Česko-německý slovník zvláště grammaticko-fraseologický Františka Štěpána Kotta (1880) zase uvádí: „otrus, otrusek, otrusina, otrusinka; co utroušeno, odrobina; (…) Pod stolem otrusky jedli jsú (drobty). (…) Nemá sena ani ostrusiny = nic (…).“
Příjmení Klobáska nosí nyní v ČR celkem 33 osob, přičemž nejpočetnější skupina se vyskytuje v oblasti Kyjova, Otrusinů je 73 a nejvíce jsou zastoupeni v Uherském Hradišti a okolí.
Zdroje:
JUNGMANN, Josef. Slownjk česko-německý Josefa Jungmanna. s. 1020. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:dfc5aeea-e55b-4851-b649-f5a3e79c075f
KOTT, František Štěpán. Česko-německý slovník zvláště grammaticko-fraseologický.. s. 448. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:51e6ce62-0840-4d12-b24f-cc4267d4aebd
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 85. ISBN 80-86781-03-8.
ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. V Praze: Fr. Borový, 1947. s. 499, 588, 729.
ZAORÁLEK, Jaroslav, UTĚŠENÝ, Slavomír, NEDVĚDOVÁ, Milada a SPILKA, Jiří. Lidová rčení. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1963. s. 770.
https://www.prijmeni.cz/search.php?name=klob%E1ska&t=0
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Klob%C3%A1ska/hustota/
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Otrusina/hustota/
https://www.prijmeni.cz/search.php?name=Otrusina&t=0
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
03.01.2023 20:52