-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, poradíte prosím, jak vzniklo / co znamená příjmení Kasinec? Děkuji.
Dobrý den,
příjmení Kasinec se v dostupných přehledových publikacích o původu příjmení nenachází. Mohlo by se snad jednat o podobu jména Kasík (Kaska), které vzniklo ze slovanského obecného jména Kazimír (= ten, kdo přikazuje mír); případně jména Kasina (Kasán, Kasián) odvozeného od Kasal (= okázale se strojil), které patří mezi příjmení vzniklá z tvarů příčestí minulého; další možností by mohla být například modifikace některé z podob jména Kaše (Kašin, Kašina).
Příjmení Kasinec nosí v České republice 30 osob, nejvíce z nich se nachází v České Lípě a okolí. Databáze slovenských příjmení, jež ale vychází z údajů z roku 1995, uvádí 22 nositelů na Slovensku s nejpočetnější skupinou ve městě Michalovce v Košickém kraji.
Zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Příjmení v současné češtině: jazyková příručka. Liberec: AZ KORT, 1992. 185 s.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. Praha: A. Kotík, 1894, 288 s.
https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=136711&typ=prijmeni
https://slovnik.juls.savba.sk/
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
07.03.2022 08:00