původ příjmení Kalaš
Text dotazu
Dobrý den, po delší diskuzi s přítelkyní o původu příjmení Kalaš, se na Vás obracím s prosbou o rozbor jeho původu. Předem mnohokrát děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kalaš bylo  odvozeno z osobního jména Havel, respektive z jedné z používaných podob tohoto jména, tedy Gála (Kála). (více viz odpověď v archivu služby Ptejte se knihovny:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2011/prijmeni-8 )
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 732 mužů a 799 žen s příjmením Kalaš/Kalašová (výskyt tohoto příjmení v ČR viz http://www.kdejsme.cz/)
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.06.2012 12:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu