Původ příjmení Janů
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o zodpovězení níže uvedených otázek:
Jaký je význam (ethymologie) slova Janů, jakožto dnes užívaného příjmení?
Jaký je původ tohoto slova (tj. odkud k nám přišlo, kde bylo dříve užíváno)?
Dle informací, které mám, se toto příjmení dříve úžívalo v podobě "Jannu" a
to v německy mluvících zemích. Do Evropy snad mělo přijít z Balkánu.
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy "Naše příjmení" vzniklo příjmení Janů z přídavného jména přivlastňovacího osobního jména Jan. Jedná se o jméno hebrejského původu a znamená "bůh je milostivý" popř. "bohem daný, milostivý dar boží". Do češtiny bylo přejato z německé a latinské podoby jména tj. Johannes.
Více informací by Vám mohli poskytnou pracovníci Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 903 mužů a 912 žen s příjmením Janů.
Literatura a zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.11.2009 12:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu