Původ příjmení Houdek, Laichter
Text dotazu
Přesná formulace dotazu: Dobrý den. Zajímal by mě význam těchto dvou
příjmení:
1) příjmení "Houdek"
2) příjmení "Laichter" (popř. Leuchter)
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Houdek vzniklo ze slova "houdek", které je nářečním (dosud používaným na Chodsku) pojmenováním pro houslistu.
Příjmení Laichter vzniklo z německého "Laichter" - "zvěroklestič" nebo z místního názvu Leuchten.
Dle statistik Ministerstva vnitra (stav ke dni 15. 7. 2009) žije na území ČR
1806 mužů s příjmením Houdek, 7 žen s příjmením Houdeková a 1890 žen s příjmením Houdková; 13 mužů a 11 žen s příjmením Laichter / Laichterová.
Zdroje:
Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.08.2010 16:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu