Původ příjmení Hort
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mě význam a původ přijímení Hort.
Mělo by být snad německého nebo švédského původu.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Hort, dle Moldanové, vzniklo z německého nářečí od příjmení Hart.
Příjmení Hart pochází z německého přídavného jména hart=tvrdý, silný, statečný. Další varianty tohoto jména Horta, Hortek, Hortík, Hortlík (počeštěno), Hortel (německá zdrobnělina), Hortlík.
Hledali jsme v těchto knihách:
*Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pokud Vás zajímá více, můžete se zkusit obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Hort dle statistiky MVČR ke dni  9.5.2007 je
505
(http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/ce
t_prijm_muzi.xls).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.02.2010 10:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu