Původ příjmení Černich
Text dotazu
Dobrý den. Existují nějaké informace o mém přijmení
Černich? Od kud pochazí, z čeho je odvozené, jaký je výskyt na našem uzemí,
nejstarší dochovaný zaáznam, ...atd.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení "Černich" není, bohužel, v publikacích o českých příjmeních uvedeno. Pravděpodobně se ovšem jedná o jednu z mnoha variant příjmení odvozených od slova černý. Tato příjmení vznikala na základě fyzických vlastností jejich prvních nositelů. Osoba takto pojmenovaná měla černé vlasy, tmavou pleť, černé vousy či oči, popřípadě chodila v černém oblečení nebo byla známa zálibou v černé barvě.
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice pouze 8 mužů a 6 žen s příjmením Černich/Černichová.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 10:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu