Původ příjmení Bocková
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, jaký původ má příjmení Bocková. Mnohokrát Vám děkuji za odpověď!
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Bocek, Bocková se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. Nejpodobnější příjmení, které se nám podařilo vyhledat je příjmení Boček, Bočková, které vzniklo od zdrobněliny staročeského osobního jména Bok nebo od slova boček = nemanželské dítě (levo)boček.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám snad mohli poskytnout jazykoví odborníci uspokojivější odpověď.
Zdroje:
*  MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Projité zdroje:
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.07.2012 10:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu