původ příjmení Blažo, Blážo
Text dotazu
Dobrý den, jmenuji se Jan Blažo a chtěl bych se zeptat na původ příjmení Blažo, Blážo. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Blažo je odvozeno z osobního jména Blažej. Toto jméno je přejaté z latiny, ovšem je nejasného původu a významu. Často se vykládá z řečtiny (řec. bléché) jako "bleptavý, breptavý; neobratný, tupý", popř. z řec.
"blasios", tj. trpící na zánět kloubů".
Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 44 mužů a 57 žen s příjmením Blažo/-ová, viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Dle webových stránek www.kdejsme.cz bylo registrováno nejvíce nositelů příjmení Blažo-Blažová v oblasti Havířova, Ostravy či Vsetína.
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s.
ISBN 978-80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. 651 s. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.06.2012 09:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu