-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla původ příjmení Bartoň a Hruboš. Děkuji.
Dobrý den,
Význam příjmení Bartoň pochází z osobního jména Bartoloměj = Tolmajův syn, oráč.
Další obměny tohoto příjmení jsou Bárt, Bárta (73. nejčastější české příjmení), Bártů, Bártek, Bartek, Barteček, Bartík, Bártík, Bartička, Barták, Bartáček, Bartas, Bartásek, Bartos, Bartejsek, Bartoš (33. nejčastější české příjmení), Bartůšek, Bartošek, Bartošík, Bartoška, Bartiš, Bartuš, Bartoušek, Bartušek, Bartušák, Bartuška, Bartes, Barton, Bartůněk, Bartoněk, Bartoník, Bartoníček
Význam jména Hruboš pochází z příjmení Hrubý, což je 61. nejčastější české příjmení. Pochází z přídavného jména hrubý, které původně znamenalo velký.
Ostatní varianty příjmení jsou Hruba, Hruban, Hrubant, Hrubča, Hrubčík, Hribčín, Hrubec, Hrubecký, Hrubeš, Hrubíček, Hrubín, Hrubiš, Hrubiško, Hruboň, Hruboš, Hrubovský, Hrubša.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, zastoupení u mužů a žen či v jednotlivých krajích, můžete využít stránky http://www.nasejmena.cz/ nebo http://www.prijmeni.cz/
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501. místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
08.08.2016 08:00