původ příjmení: Ansorg, Livar. Jméno Odon
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem vás poprosit o původ příjmení: Ansorg, Livar. Jméno Odon.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Ansorg/ Ansorgová se nám nepodařilo vyhledat v nám dostupných zdrojích, zabývajících se původem a významem příjmení. Dokonce ani v statistikách zabývajících se četnoetí příjmení na území ČR se toto příjmení nevyskytuje. Našli jsme ale příjmení Ansorge, které by podle nás mohlo mít stejný základ. Příjmení Ansorge je tedy vysvětlováno v knize "Německá příjmení u Čechů" od J. Beneše následovně: Ansorge i Onsorge patrně od středohornoněmeckého sorge = starost, trápení, strach, nebezpečí. Patrně toto příjmení označovalo člověka bezstarostného, nebojácného apod.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk měli poskytnout uspokojivější odpověď.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v ČR  osob s příjmením Ansorge, Ansorgová a Ansorgeová. Z toho 77 mužů a 8 žen (Ansorgeová) a 73 žen (Ansorgová). Najčastěji pak v Náchodě, Brně či Bromově. Věkový průměr mužů s tímto příjmením je 37 let a u žen s příjmením Ansorgeová je to 41 let a u žen s příjmením Ansorgová je průměrný věk 50 let.
Příjmení Livar/Livarová dle Moldanové, D. v knize "Naše příjmení" mohlo vzniknout buď z osobního jména Oliverus (je jméno nejasného původu a významu, odvozuje se buď z latinského "oliva" s významem pěstitel oliv nebo podobně jako Olaf ze severských jazyků s významem "pozůstatek předků"), nebo Libor (= lat. původu, z Liborius), je to též jméno nejasného původu, dnes se spojuje se jménem Lubor, tj. "libý, líbezný".
Dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v ČR v roce 2012 ČR 29 osob s tímto příjmením. Z toho 18 mužů a 11 žen. Nejčastěji pak v Ostravě, Náchodě, či Dobrušce. Věkový průměr mužů s tímto příjmením je 41 let a u žen 42 let. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, můžete některé další najít na zmíněném serveru www.nasejmena.cz.
Jméno Odon je odvozeno z německého jména Odo, což je původem zkrácenina jmen začínajících na Ot- (např. Otfried, Otmar aj. = tj. štěstí, majetek), stejně jako jeho další varianta Otto, česky Oto, Ota (jsou též zkráceninou z těchto jmen).
Jméno Odon mělo v ČR v roce 2012 30 lidí. Jejich věkový průměr je 59 let.
Pokud by Vás zajímal původ i dalších jmen a příjmení, doporučili bychom Vám využít např. níže uvedené zdroje, z kterých jsme čerpali i my.
Zdroje:
* http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80.238-8173-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2013 12:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu