Původ příjmení Adam
Text dotazu
Dobrý den, prosím o zjištění původu příjmení Adam.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Adam vzniklo z osobního jména ve stejném znění. Adam je biblickým jménem hebrejského původu. Souvisí s hebrejským slovem "hádám" - "prsť, země". Vykládá se jako "člověk, pozemšťan".
Dle statistik Ministerstva vnitra (stav ke dni 15. 7. 2009) žije na území ČR
2343 mužů a 2418 žen s příjmením Adam / Adamová.
Zdroje:
Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
Knappova, M.: Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006.
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-240030.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 10:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu