-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobry den,
jiz delsi dobu me zajima puvod meho prijmeni Moťka.
Toto prijmeni se vyskytuje prevazne v okoli Unicova a Litovle.
Rad bych se o jeho puvodu dozvedel vice.
Dekuji
Dobrý den,
podle publikace Naše příjmení [Kotík 1897] souvisí původ jména Moťka se slovem motati - v přeneseném významu ve smyslu moták, popleta, nemotora.
Pulikace uvádí:
"Jména s koncovkou -ka - Moťka viz Motek [Kotík 1897, s. 79].
Moták (Motek), Motouš (viz Motek), Motl (viz Motek).
Na s. 76 Motek - náleží k motati ; smysl asi co moták neb nemotora (kdež ne je zmocňovací). I osadní jméno Motoly sem patří (od osob. Motola)."
V novější publikaci [Moldánová 2010] je nejpodobnějším uvedeným jménem Moták.
"Moták ze slova motat; popleta; apelativum (slovo obecného významu) moták = název dravého ptáka; Motal, Motálek, Motalík"
Dle veřejně dostupných dat žilo ke dni 31.12.2016 v České republice 147 mužů s příjmením Moťka a 138 žen s příjmením Moťková. Největší koncentrace nositelů tohoto jména je v okrese Olomouc, pověřené obce Olomouc, Litovel Mohelnice, dále je více nositelů tohoto jména v Praze (https://www.nasejmena.cz).
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:49baebe0-fddf-11e6-8830-005056827e51
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:adaaaf20-4016-11e4-bc3a-005056827e51
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
27.05.2019 09:55