původ příjmení
Text dotazu
Prosím o vysvětlení významu a původu příjmení BLAŠTÍK a BORTL.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Bortl bylo dle knihy "Naše příjmení" odvozeno z nářeční domácí podoby osobního jména Bartholonäus (Bartoloměj) - jedná se o jméno aramejského původu (z bar Talmai) a vykládá se jako "syn Talmajův", tj. "zbrázděného", nebo též jako "oráč" popř. i "bojovný syn".
Příjmení Blaštík není bohužel v příručkách o českých příjmeních uvedeno. Pravděpodobně se ovšem jedná taktéž o příjmení odvozené z osobního jména. V tomto případě se základem příjmení stala osobní jména Blažej či Blahomil, Blahoslav apod.
Použité zdroje:
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.04.2011 13:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu