původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původ mého příjmení Petruchová
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Petrucha, Petruch byla odvozena, podobně jako celá řada dalších příjmení, z osobního jména Petr ( z řeckého Petros, což je překlad aramejského képhá a znamená skála, popřípadě skalák, skálopevný).
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 167 / 3 mužů s příjmením Petrucha/Petruch a 163 žen s příjmením Petruchová. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Použité zdroje
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. ISBN 978-80-200-2656-9.
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.01.2018 14:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu