původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych znala původ příjmení "Radikovská".
Odpověď
Dobrý den,
konkrétně příjmení Radikovský není v žádném nám dostupném přehledu českých příjmení uvedeno. Dá se ovšem předpokládat, že příjmení vzniklo, podobně jako řada dalších, z osobních jmen obsahujících rad- (Radbor, Radobyl, Radomysl, Ctirad, Domarad aj.). Příjmení mohlo být odvozeno také od slova rada či radost, popřípadě mohl být předek členem nějaké rady.
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 50 mužů a 60 žen s příjmením Radikovský/Radikovská.
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9.
* Statistiky Ministerstva vnitra:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Se svým dotazem se můžete obrátit také na Ústav pro jazyk český AV ČR - Jazykovou poradnu:: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.04.2009 16:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu