Původ příjmení Víková
Text dotazu
Dobrý den chtěla jsem se zeptat z čeho pochází příjmení Vítková? Jaký má původ?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Vítek patří mezi příjmení, která byla odvozena z osobního jména. V tomto případě konkrétně z osobního jména Vít (z latinského vitus = živoucí, veselý nebo z germánského witub = lesní) či snad též ze zkrácené podoby slovanských jmen Vitomír, Vitoslav (sl. vítati  = bydlet), Vítorád, Dobrovít a Hostivít.
Ke konci roku 2015 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 4805 mužů a 4900 žen s příjmením Vítek/ Vítková. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Použité zdroje
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5.
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.10.2016 13:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu