-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, chtěla bych zjistit původ mého rodného příjmení - tedy po otci - Kakala. V rodině se již všichni přejmenovali, jen otec si příjmení
ponechal. V naší rep.jsou již jen dvě osoby s tímto příjmením. Na serveru příjmení.cz se mi nepodařilo zaregistrovat, tudíž nic nezjistím.
Otec - děda je již velmi starý a rád by ještě tento původ chtěl vědět. Mnohokrát děkuji
Dobrý den,
příjmení Kakala má dle knihy "Naše příjmení" a publikace "Jména tajemství zbavená" stejný původ spolu s příjmeními Kakáč, Kakalejčík, Kakas, Kakaš, Kakos.
Tato příjmení vznikla odvozením od slovesa kakat či podstatného jména kakáč.
Více se o tomto příjmení rozepisuje Vladimír Mates ve své knize " Jména tajemství zbavená":
"Kakáč je podle Trávníčka i jiných nočník. (...)V tomto smyslu ho užíval i spisovatel Alois Mrštík. Možná tedy je svým původem více příslušný zemi moravské než české.
Pozdější užití kakáče pochází v podstatě ze současného argotu a pro své pozdní zrození už nemůže být obsahem příjmení dávno ustálených. (...) Argotickým Kakáčem se dnes míní malé dítě, jinak vysráně neboli posráně. Ale rovněž i klobouky či jiné pokrývky hlavy (snad podle jisté podoby s tvarem někdejšího "hrnce nočního"). A další jeho rovněž nepočetný význam vyplývá jasně ze spojení "hodit na to kakáč či kakanec".
(...) Samotné verbum "kakati" je slovíčko starožitné (...), vyrostlé z jazyka dávného, pradávného, jehož rekonstrukci se už dlouho lingvisté trpělivě věnují, tedy s kořeny v řeči indoevropské. Projevuje se nejen v tom, že je to výraz všeslovanský. Stejnou podobu - "kacken" pro něj mají i Němci a další a další. Vynechme ty další a dodejme: rovněž latina ve svém "cacare" a samozřejmě i řecké "kakao" (Dokonce i v maďarštině, ač nepatří k jazykům indoevropským, kakat = kakit"). Řecká podoba a název kakaa (suroviny pro výrobu čokolády(...) jsou čistě náhodné. "
(zdroj: MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004, str. 209.)
Ke konci roku 2015 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" pouze 2 muži a 1 žena s příjmením Kakala/Kakalová. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
01.06.2016 17:18