-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
ráda bych věděla význam a původ příjmení Srch.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
příjmení Srch je doloženo již v roce 1391 a pochází ze staročeštiny. V obecném významu lze slovo Srch vyložit dvěma způsoby a to Srch = sršeň, či jako Srch – přezdívka pro sedláka. Na Moravě známe přídavné jméno srchký – tvrdý, drobivý. Obdobou je příjmení Srcháček.
Zajímavé pro Vás může být, že dle knihy Místní jména v Čechách nese název Srch ves asi 5 km severně od Pardubic, která údajně dostala název právě podle příjmení tamního usedlíka.
Dle statistik je žen s příjmením Srchová v ČR 86 a mužů s příjmením Srch v ČR 93. Nejhustější je výskyt tohoto příjmení v okrese Příbram. (http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Srchov%C3%A1/hustota/)
Pokud by Vás dále zajímaly statistiky, co se týče četnosti příjmení v České republice, doporučujeme Vám využít stránky www.kdejsme.cz a www.nasejmena.cz. Naleznete zde četnost výskytu příjmení u žen i mužů, rozložení dle jednotlivých krajů či věkový průměr.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* PROFOUS, Antonín, ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1947-1960. 5 sv.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
25.01.2016 08:00