-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
hodně dlouhou dobu se snažím najít původ mého příjmení, ale bezúspěšně. Proto prosím o pomoc přes tento dotaz.
Jmenuji se Celinová. Rodinné příjmení Celinovi.
Mám pocit, že možná ani není české.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
příjmení Celina není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno.
Osob s příjmením Celina/Celinová žije v České republice poměrně malý počet.
Konkrétně se jedná o 12 mužů a 35 žen (Statistiky Ministerstva vnitra ČR, server Naše jména: www.nasejmena.cz ). Pravděpodobně tento nepočetný výskyt jména na území ČR zapříčinil, že výklad příjmení Celina nebyl zařazen do žádné z publikací o původu českých příjmení.
Slovník spisovného jazyka českého uvádí ke slovu celina následující vysvětlení: celina, -y ž. 1. souvislá neporušená plocha něčím tvořená; (v ruském prostředí) dosud neobdělávaná, panenská půda: sněhová, ledová c.; horn. neporušená část ložiska 2. pošt. dopisnice, obálka, průvodka ap. s vytištěnou známkou
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* Slovník spisovného jazyka českého: http://ssjc.ujc.cas.cz/
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
12.10.2015 08:00