původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původ přijmení Dobšík a Dobšák. Obojí je z brněnského venkova z 18.století. Dále by mě zajímalo z té doby přijmení Závodník.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Dobšík, Dobšíková i příjmení Dobšák, Dobšáková vznikla stejně jako mnoho dalších odvozením od příjmení Dobeš či jeho zdrobněním. Příjmení Dobeš pak vzniklo z osobního jména Dobeslav, Doběstoj, Dobrobud či Dobročaj; někdy z osobního jména Tobiáš. A někde pak také vzniklo toto příjmení z místního jména Dobšice.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz žilo v roce 2011 v ČR 149 osob s příjmením Dobšík, Dobšíková. Z toho 78 mužů a 71 žen. Nejčastěji pak v Brně, Rosicích, Šlapanici či Moravských Budějovicích. A 64 osob s příjmením Dobšák, Dobšáková. Z toho 31 mužů a 33 žen. Nejčastěji v Šlapanici, Brně, Břeclavi či Znojmě.
Příjmení Závodník, Závodníková vzniklo odvozením z příjmení Závoda - tedy ten, co bydlel za vodou; někde také možná z místního jména Závodí (část osady). V roce 2011 žilo v ČR 366 osob s tímto příjmením. Z toho 175 mužů a 191 žen. Nejčastěji pak v Brně, Blansku, Olomouci či ve Svitavech.
Pokud by Vás zajímal původ dalších příjmení, doporučili bychom Vám, abyste si půjčila některou z níže vypsaných publikací:
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.) S pozdravem a přáním hezkého dne
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 5. přepracované a dopl. vyd. Praha : Academia, 2010. ISBN 978-80-200-1888-5.
Zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 10:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu