Původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
prosím, pokud je to možné, o sdělení původu příjmení VALENTA, DRUNECKŸ, VACEK, VONDRÁK a AUGUSTA, která jsem nalezl při sestavování rodokmenu v matrikách farností v okolí Pelhřimova a Jindřichova Hradce.
Odpověď
Dobrý den,
vzhledem k počtu vypsaných příjmení, u kterých Vás zajímá jejich původ, jsme se shodli, že pro Vás bude jistě zajímavé a užitečné nahlédnout do těchto příruček, ve kterých byste mohl najít odpovědi:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
Všechny tyto knihy by měly být dostupné ve fondu NK ČR (Národní knihovny České republiky). Lze je vyhledat v našem online katalogu. http://aleph.nkp.cz/cze/nkp
Příjmení Vacek a příjmení Vondrák jsou již zpracována v archivu dotazů ptejte se knihovny. Zasíláme odkazy: http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/ola001/puvod-prijmeni-vacek/?searchterm=příjmení vacek http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/pna001/puvod-prijmeni-vondracek/?searchterm=příjmení vondrák
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.04.2012 13:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu