Původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zjistit původ příjmení
"Vavřina" a "Vilímek". Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Příjmení Vavřina je jednou z odvozených variant od příjmení Vávra, které pochází z osobního jména Vavřinec. Vavřinec je latinského původu a znamená "laureátský, pocházející z města Laurenta (Laurentum)"; původní význam základového slova (lat. laurus) je "vavřín", přeneseně "vavřínem ověnčený; vítězný".
Vilímek je zdrobnělina příjmení Vilím, které je odvozeno z osobního jména Vilím = Vilém. Toto osobní jméno je německého původu (z Willahelm) a znamená přibližně "helmicí (ochranou) je má vůle".
Statistky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 626 mužů s příjmením Vavřina a 733 Vilímek; 648 žen s příjmením Vavřinová a 800 s příjmením Vilímková. Statistiky naleznete na adrese http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx .
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s. ISBN 978-80-86781-03-8.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. 651 s. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.07.2011 14:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu