původ příjmení
Text dotazu
Dobry den, mela bych na Vas prosbu, ohledne puvodu
prijmeni - konkretne jsem se chtela zeptat na prijmeni Kovařík a
Routner...dekuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kovařík patří do skupiny jmen odvozených od příjmení Kovář, to je spojeno se stejnojmenným povoláním. Kniha "Jména tajemství zbavená" dále uvádí, že příjmení Kovařík (případně Kovářík) dostával z mistrů tohoto řemesla ten, kdo byl ve vsi (městě) z Kovářů menší, mladší, případně méně dovedný a zdatný. Kováříky mohli být nazváni také chlapci, synové všech těch Kovářů, případně učedníci. K pojmenování příjmením Kovařík také v některých, i když méně častých, případech mohla vést určitá analogie mezi schopnostmi konkrétní osoby a brouka kovaříka. Tento tvrdý brouk - převrácen na záda - se dokáže prudce vymrštit do vzduchu a obrátit se. Možná i tako nápadná a neobyčejná schopnost byla srovnávána s obratností, pružností, mrštností některých jedinců, kterým se pak dostalo přezdívky shodné se jménem tohoto brouka-akrobata.
Statistika MV ČR uvádí k 1.5.2009 v ČR 3585 mužů a 3818 žen s příjmením Kovařík/Kovaříková.
Příjmení Routner jsme v dostupných publikacích bohužel nenalezli. Nejblíže by tomuto jménu mohlo být příjmení Routa, které může být odvozeno od apelativa (tj. slova obecného významu) routa = zahradní rostlina nebo také z osobních jmen Rutbor nebo německého Ruthart. K příbuzným příjmením patří jména Rout a Routek. Více informací by Vám mohli poskytnout v Jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR v.v.i. (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna ). Statistika MV ČR uvádí k 1.5.2009 v ČR 57 mužů a 63 žen s příjmením Routner/Routnerová.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2010. s. 93, 159. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha : Epocha, 2002. s. 132-133. ISBN 80-86328-10-4.
* http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.06.2011 14:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu