Původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych zjistit původ příjmení "Harduda" a "Bulant".
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Haruda je odvozené od příjmení Hart, které má původ v německém přídavném jménu "hart"= tvrdý, silný, statečný. Též se uvádí jaké zkratka osobního jména Hartmann (hart= tvrdý, mann= muž) nebo z 2.části osobního jména Erhart (staronemecké OJ ëra= část, hart= tvrdý.
Význam příjmení Bulant naleznete v knize: KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze : A. Kotík, 1897. 288 s. (kniha je dostupná v rámci digitální knihovny Kramerius, viz http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do ). Toto příjmení má význam něčeho nadělaného, kulatého, buclatého.
Statistiky MV ČR zmiňují toto příjmení u 251 mužů a 262 žen.
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.01.2011 08:45
Jan Zdrha píše:
Čtvrtek 23.05.2019 07:33
Dobrý den,
chtěl bych zjistit původ příjmení "Zdrha"
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 27.05.2019 15:19
Dobrý den,
v knize Naše příjmení od Dobravy Moldanové se příjmení Zdrha nenachází. Významovou souvislost by ale mohlo mít se staročeským slovem „zdrha“ = tvrdý (Maso je jak zdrha = je tvrdé). V knize Naše příjmení se uvádí pouze význam příjmení Zdráhal, které je odvozené od staročeského „zdráhat co komu“ = vytýkat, či „zdráhat se“ = rozpakovat se a příjmení Zdrchaný = rozcuchaný, zmatený.
Podle informací z webu nasejmena.cz je příjmení Zdrha velmi vzácné. V ČR existuje pouze 37 nositelů tohoto jména, většina z nich žije v okrese České Budějovice. Podrobné informace naleznete pod tímto odkazem: https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=346332&typ=prijmeni
Podle zahraničního webu „forebears.io“ se toto jméno vyskytuje výhradně v České republice: https://forebears.io/surnames/zdrha
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu