původ příjmení
Text dotazu
Význam a původ příjmení Vršovský, Krumlovský,
Polster, Mašek, Schmidmajer, Tryner, Zetek, Konopík, Fleissner, Kraus,
Boudík, Urbánek, Pašek, Jindra, Jakoubek, Eremiáš, Juha, Schaffer,
Schneiderwindt, Raab, Kůda, Kovařík, Hrubý.
Odpověď
Dobrý den,
vzhledem k velkému počtu vypsaných příjmení, u kterých Vás zajímá jejich původ, jsme se dohodli, že pro Vás bude jistě zajímavé a užitečné nahlédnout do těchto příruček, ve kterých byste mohl najít odpovědi:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/
Všechny tyto knihy by měli být dostupné ve fondu NK ČR. Lze je vyhledat v našem online katalogu.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=nkc
Příjmení Kovařík je již zpracováno v archivu dotazů ptejte se knihovny.
Zasíláme odkaz:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2011/puvod-prijmeni-17/?searc
hterm=Kovařík.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2012 07:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu