původ příjmení
Text dotazu
Dobrý večer,
Prosím Vás o zodpovězení původu několika příjmení :
,, Arazim, Fischer, Buralt´´.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Arazim bylo odvozeno z osobního jména řeckého původu Erazim, Erasmus = milovaný, hodný lásky. Ke dni 15.7.2009 žilo v České republice 84 mužů a 85 žen s příjmením Arazim/ Arazimová.
Příjmení Fischer patří mezi příjmení cizího původu. Pochází z němčiny a znamená rybář. Toto příjmení je 470. nejpoužívanější příjmení u nás. K výše uvedenému datu zde žilo 1391 mužů a 1504 žen s příjmením Fischer/Fischerová.
Poslední uvedené příjmení Buralt taktéž pochází z němčiny. Patří mezi německá příjmení, u kterých byla základní část - wald změněna na -old/-olt či -alt. První část slova mohla být odvozena z německého slova burg apod.).
Toto příjmení není v České republice příliš časté. Žije zde pouze 84 mužů a 85 žen s tímto příjmením.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. Praha: Jan Kotík, 1897. (plný text dostupný v rámci sytému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.02.2011 13:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu