původ pojmenování ulice Bečvářova na Praze 10
Text dotazu
Potřebuji znát původ pojmenování ulice Bečvářova na Praze 10. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Bečvářova ulice v Praze 10 - Strašnicích nese název podle Tomáše Bečváře (1822-1888), pražského měšťana a obchodníka, majitel pozemků ve Strašnicích.
V letech 1952 - 1991 se ulice jmenovala Soudružská, název připomínal společnou (soudružskou) práci členů KSČ a ROH při výstavbě sídliště Solidarita, viz Solidarity. Komunikace nesla tento název od svého vzniku.
Solidarita, stavební družstvo, které v tomto místě vybudovalo stejnojmenné sídliště.  V letech 1947-1949 bylo ve Strašnicích sídliště Solidarita s kapacitou 1260 bytů pro 4000 lidí. Sídliště bylo první v Praze, kde byly použity montované konstrukce. Podle způsobu a doby výstavby byly zvoleny názvy ulic - Dvouletky, Brigádníků, Soudružskou (dnes Bečvářovu) a Solidarity.
Čerpáno z: Pražský uličník. Encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1997 - 8. Díl 1. (A-N) 2. (O-Ž).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.08.2012 10:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu