původ názvu ulice Tomanova
Text dotazu
Dobrý den,
můžete mi prosím říct,podle čeho(spíš koho)vznikl název ulice Tomanova?
Děkuju :-)
Odpověď
Dobrý den,
ulice Tomanova byla   pojmenovaná po Karlu Tomanovi (vl. jménem Antonín Bernášek, 25.2.1877 Kokovice u Slaného - 12.6.1946 Praha). Karel Toman je známý především jako tvůrce lyrické, milostné a meditativní poezie. Autor bývá nejčastěji řazen do generace anarchistických buřičům (P. Bezruč, F. Gellner, F. Šrámek), jeho tvorba shrnuje zkušenosti z tehdejšího společenského dění, soustředí se především na sociální hnutí, první světovou válku, revoluce. Toman využíval prvků symbolistní metaforiky, vytvořil osobitou lyriku, kde se přírodní motivy prolínají s meditací nad lidským životem a údělem.
Mezi jeho významná díla patří např. sbírka Torzo naděje, Sluneční hodiny či Pohádky krve.
Více informací se o Karlu Tomanovi můžete dočíst např. v knize: MENCLOVÁ, Věra a kol. Slovník českých spisovatelů. 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Libri, 2005. 822 s. ISBN 80-7277-179-5. nebo na internetu http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Toman, http://www.libri.cz/databaze/kdo18/search.php?zp=6&name=TOMAN+KAREL.
Význam názvů pražských ulic můžete dohledat např. v knize Lašťovka, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha: Libri, 1997-2012. 3 sv. ISBN 80-85983-23-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.05.2013 13:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu