původ názvu ulice Ševčíkova, Praha 3
Text dotazu
původ názvu ulice Ševčíkova, Praha 3
Odpověď
Dobrý den, ulice Ševčíkova v Praze 3 je pojmenovaná po Otakaru Ševčíkovi (22.3.1852, Horažďovice, okr.Klatovy - 18.1.1934, Písek).
O. Ševčík byl významným houslistou a houslovým pedagogem celosvětového významu. Základy hudebního vzdělání získal u svého otce, vlasteneckého učitele. V letech 1866-70 studoval na pražské konzervatoři u A.Bennewitze.
Téměř 25 let se věnoval koncertní činnosti, dokud ji neznemožnila vážná choroba oka. Sólový i orch. hráč, 1870-73 koncertní mistr Mozartea v Salcburku, 1873 krátce Prozatimního divadla v Praze a 1873-74 Komické opery ve Vídni. 1875 začala jeho pedagogická činnost:1875-92 v carské hudební škole  v Charkově, na hudební akad. ve Vídni, 1919-21 na mistrovské škole pražské konzervatoře. Vyučoval i v USA: 1901-02 v Ithace, 1931-32 na mistrovských kurzech v Chicagu, New Yorku a Bostonu. V roce 1933 podnikl 3měsíční pedagogický zájezd do Velké Británie. Vyučoval i soukromě, zakladatelská postava české houslové metodiky. Autor několika publikací houslové metodiky, např. Škola houslové techniky. K jeho žákům patřili např.J.Kubelík a J .Kocian.
Použitá literatura:
* Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Zpracoval kolektiv autorů pod vedením Marka Lašťovky. 1. vyd.. Praha : Libri, 1997-1998. 2 sv. ISBN 80-85983-23-0 (soubor : váz.).
* TOMEŠ, Josef a kol. Český biografický slovník XX. století. Praha ; Litomyšl : Paseka : P. Meissner, 1999. 3 sv. ISBN 80-7185-248-1 (soubor : váz.).
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.09.2009 12:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu