původ názvu Sádek
Text dotazu
Dobrý den, již delší dobu hledám původ názvu zámku, dříve hradu Sádek (nebo též Sadek), zatím však neúspěšně. Chtěl bych se na Vás proto obrátit, zda neznáte původ tohoto názvu?
Odpověď
Dobrý den, hrad Sádek, vyskytující se asi 1 km západně nad Kojeticemi, byl původně nazýván Ungersberg. Abychom se dopátrali původu tohoto názvu, je třeba zmínit majitele panství. K počátkům hradu se vztahuje predikát Štěpána Ungara (Uhra) za Sádku z roku 1286. Jeho děd se uvádí už roku 1239 a rodové příjmení, které ukazuje na původ rodu, se na čas odrazilo v názvu hradu - Ungersberg. Protože se Štěpán píše bez přídomku ještě roku 1270, hrad asi vznikl mezi lety 1270-86.
Původ a význam místního jména Sádek (v obecném smyslu) je vysvětlován jako apelativum (tj. slovo obecného významu) "sádek", zdrobnělina k "sad". O rodu Ungarů ze Sádku jsme bohužel v dostupné literatuře nic nenašli.
V současné době je zámek využíván jako škola.
Podrobnější informace o zámku, především jeho historii, majitelích a architektuře naleznete v publikacích:
* PLAČEK, Miroslav. Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí. 1. vyd.. Praha : Libri, 2001. 768 s. ISBN 80-7277-046-2.
* HOSÁK, Ladislav; ZEMEK, Metoděj a kolektiv. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. [Sv.] 1, Jižní Morava. 1. vyd.. Praha : Svoboda, 1981. 364 s.
http://www.hrady.cz/index.php?OID=676
http://www.atlasceska.cz/kraj-vysocina/zamek-sadek/
Výklad místního jména Sádek převzat z publikace:
* PROFOUS, Antonín; SVOBODA, Jan; ŠMILAUER, Vladimír. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd.. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. 5 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2009 15:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu