Původ názvu obce Zeměchy
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mne původ názvu bývalé obce Zeměchy (dnes součást města Kralupy nad Vltavou). První zmínky o existenci kostela v obci pochází ze 13. století.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ještě jednou se omlouváme za opožděnou odpověď. Bohužel se nám ale nepodařilo v nám dostupných zdrojích vyhledat, jak název bývalé obce Zeměchy vznikl. Zeměchy se v České republice nacházejí dvoje. Jedny u Jimnína a jedny jako součást Kralup nad Vltavou.  Jinak se nám podařilo pouze zjistit, že na místě Vámi zmiňovaného kostela ze 13. stol. byl postaven v letech 1723-1733 barokní kostel Narození sv. Jana Křtitele a to Annou Marií Toskánskou. A že v Zeměchách na okraji lesního porostu u rybníků stojí památný strom, dub zimní. Pár stručných informací můžete také najít na oficiálních stránkách města Kralupy nad Vltavou. Zasíláme odkaz:
https://www.mestokralupy.cz/mesto/historie/zemechy/
Zdroje:
* Středočeský kraj : města a obce Středočeského kraje : tradice, historie, památky, turistika, současnost. Rožnov pod Radhoštěm : Proxima Bohemia, [2009]. ISBN 978-80-904275-1-8 (váz.)
Projité zdroje:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9Bchy_(Kralupy_nad_Vltavou)
* KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 8. díl V-Ž. 1. vyd. Praha : Libri, 2011. ISBN 978-80-7277-410-4 (váz.)
* KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 3. Díl Kolí-Mi. 1. vyd. Praha : Libri, 1998. ISBN 80-85983-15-X.
* Zeměpisný lexikon ČR : Obce a sídla (N-Ž). 1. vyd. Praha : Academia, 1991. ISBN 80-200-0317-7.
* Velká encyklopedie měst a obcí ČR. 1. vyd. Praha : Arbor Sokolov a. s., 2001. ISBN 80-901534-1-0.
* PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a změny. 1. vyd. Praha : Česká akademie věd a umění, 1960. (5. díl CH-L)
* OLIVOVÁ-NEZBEDOVÁ, Libuše.(ed.) Pomístní jména v Čechách : o čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest. 1. vyd. Praha : Academia : Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky, 1995. ISBN 80-901072-8-1 (Ústav pro jazyk český AV ČR : váz.). ISBN 80-200-0554-4 (Academia : váz.).
* Lexikon historických míst Čech, Moravy a Slezska. 1. vyd. Praha : Argo, 2001. ISBN 80-7203-402-2.
* http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2012 09:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu