původ názvu obce Řepice
Text dotazu
Přeji hezký den,
vzhledem k úspěchu Ves roku 2012 bude jméno vítězné obce Řepice skloňováno ve všech pádech /často nesprávně/, ráda bych znala jeho původ. Kdysi se mi dostala do ruky encyklopedie jmen obcí z 19.stol. a tam bylo jméno odvozené ze staroslověnského poháru. Bohužel jsem si to neopsala, mělo by znít - chřiepiz (spřežky si nepamatuji) a snad rodu mužského.
Odpověď
Dobrý den,
původ názvu vsi Řepice je skutečně odvozen od  staročeského slova "řěpicě" (ženský rod) = číše, nádoba k pití. Jméno Řepice bylo zde původně příjmení tamního starousedlíka,  které vzniklo právě z onoho zmíněného slova.
V průběhu staletí jsme se mohli setkávat s následujícím vývojem jména obce, jak bylo zaznamenáno většinou u jmen osob:
1251 - Ywanus de Repiz
1298 Burchardus de Rzepicz
1437 - Chval de Machowicz et de Rzepicze
1498 - Jan ze Sudoměře na Řepici
1553 - zámek Rzepiczy; ves Rzepiczy celú
Doufáme, že Vám tento výklad pomohl.
Použitá literatura:
PROFOUS, Antonín; ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. 5 sv.
ŠIMEK, František, ed. Slovníček staré češtiny. Praha: Orbis, 1947. 235-[II] s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2012 12:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu