původ názvu obce Loužnice
Text dotazu
Dobrý den, zajímám se na o historii obce v níž žiji již téměř 20 let. Naše obec Loužnice leží ve východní části okresu Jablonec nad Nisou 6 km severozápadně od města Železný Brod. Něco se mi již podařilo zjistit. První zmínky o osídlení v místě dnešní obce Loužnice spadají do období třicetileté války. V 19. století již existovala osada Loužnice. Na začátku 20. století spadala osada Loužnice pod okres Semily. Rok vzniku obce Loužnice s národním výborem je 1947. Tehdy došlo ke sloučení někdejší osady Loužnice s osadou Záduší, která do té doby spadala pod obec Držkov, a vznikla tak obec Loužnice. Pokud vím je název Loužnice v Čechách zcela ojedinělý, a že asi nebude lehké můj dotaz po původu názvu obce zjistit. Za Vaši odpověď předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den, Základní etymologii není těžké zjistit, uvádí ji pro české obce Profousův slovník. Podle něj tedy jméno Loužnice vzniklo příponou -ice z tvaru loužná, tím se rozumí loužná ves, tj. ves ležící u louže (staročesky lúžě). Staročeské slovníky se ke slovu lúžě přesně nevyjadřují, ale z uvedených příkladů se zdá, že slovo označovalo také trochu větší vodní plochu než dnes slovo louže, kaluž.
První písemná zmínka o obci je podle pramenů (viz níže) z r. 1624.
Prameny:
Retrospektivní lexikon obcí Československé socialistické republiky 1850-1970 : Počet obyvatelů a domů podle obcí a částí obcí podle správního členění k 1. lednu 1972 a abecední přehled obcí a část obcí v letech 1850-1970 / Zprac.kol.. -- Praha : Fed. stat. úřad : SEVT, 1978. -- 2 sv.
Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny / naps. Antonín Profous, Jan Svoboda, Vladimír Šmilauer. -- 1. vyd.. -- Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. -- 5 sv. ; 24 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.11.2007 14:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu