-
To se mi líbí
-
Doporučit
Zajímal by mě původ názvu obce a tvrze Kadov.
Dobrý den,
nejstarší zmínka o jméně Kadov podle knihy "Kadov 1651 - 2011" pochází z urbáře novoměstského panství z r. 1587.
Jméno Kadov je složeno ze dvou částí: z kořene slova Kad a přípony -ov.
Ve staročeštině se tvar koncovky -ov používal pro přivlastňovací přídavná jména, dokud se v průběhu 14. století podoba -ov nezměnila přes tvar -uov v ův, jež používáme dosud. Znamená to, že tento název obce můžeme přeložit do podoby "Kadův". A to napovídá, že "Kad" by měl být osobou, po které se obec jmenuje. Ale výklad části Kad není jednoznačný. V obci Kadov se traduje, že jméno pochází od slovesa kaděti (kadí se), které označovalo mračit se, příchod oblačnosti nebo objevení se vodních par - kouření z lesa. Podle školní kroniky (založené v r. 1889) se jednalo o vodní páry, jež vystupovaly z bažin. Říkalo se údajně: lesy "kadí" (kouří) - bude deštivo. Ale podle obecní kroniky (založené v r. 1923) se mělo slovo kaděti vztahovat ke kouři, který stoupal z hutí nebo milířů schovaných v lese. Podle odborníků (Profous, Šrámek atd.) je část Kad odvozena od káď, jejíž význam byl přenesen formou přezdívky či narážky na osoby, jež byly poněkud obéznější.
Více viz již zmíněná kniha.
* oficiální stránky obce Kadov: http://www.kadov.net/cs/historie-a-pamatky-obce/R20-A0/
* Lopaur, Miloslav. Kadov: 1651-2011: kronika jedné horské vesnice na novoměstském panství. Kadov: Obec Kadov, 2011. 170 s., [26] s. obr. příl. ISBN 978-80-260-4309-6.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func[…]02456892&local_base=NKC ]
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
01.12.2015 11:21