Původ názvu Harfa
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původ názvu pražské křižovatky Harfa. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na Vaši otázku byste našel nejspíš v knize Miroslava Kurandy Městská část Praha 9, Libeň, Levý břeh. Je to 2. díl dvoudílného souboru o Praze 9. Autor se v knize věnuje dějinám  průmyslových podniků na levém břehu Rokytky a také některým zajímavým historickým místním lokalitám a osobnostem. (Praha, 2010). Bohužel ve fondech NK ČR nějakým nedopatřením kniha není, proto můžeme doporučit např. fond Městské knihovny v Praze na www.mlp.cz .
Ulice Na Harfě, Vysočany - byla pojmenována podle prvního roku 1906 zde postaveného domu, který nesl název Na harfě (čp. 146). Dům však nestál v této ulici, ale  v místech dnešního nádraží Libeň - horní, postaveného v 70.letech; při jeho výstavbě byl zbourán. Název pochází z roku 1925.
Zdroj: LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník. Encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Díl 1. (A-N). Praha: Libri, 1997. ISBN 80-85983-24-9.
Zdroj - internet (pravost informací ale není ověřena): http://referaty.superstudent.cz/materialy/historie-prahy-9-vysocany-liben-prosek:
"HARFA
Před 200 lety tu stála dřevěná budova zájezdního hostince, kde pravidelně hrávala harfenistka. Hostinec později vyhořel, a když se na jeho místě začaly roku 1892 kopat základy pro činžovní dům, nalezli dělníci ohořelou harfu. Proto prý byl dům postaven ve tvaru harfy a ta se ujala i jako místní pojmenování. Dům však nestojí, byl již zbourán při stavbě nového nádraží Libeň – horní v 70.letech 20.stol."
Z dalších zajímavých  zdrojů:
http://www.praha9.cz/nov%C3%A9-vyso%C4%8Dany.html
" Už několik let nám vyrůstá ve Vysočanech a přilehlé hloubětínské části v místech, kde stávaly továrny, nová čtvrť, nová část městské části, Nové Vysočany. Stavby  nově projektované části města se již z nákresů v počítačích a snad ještě i v rýsovacích prknech začínají proměňovat v realitu. Že se tu budují zcela nové a moderní Vysočany, vítá zejména střední a mladá generace. Bude se tu bydlet a žít podle jejich představ. Ale starší obyvatelé, zejména starousedlíci, nemohou pochopit označení tohoto nového stavařského souboru. Proč tyto nové Vysočany označují jako Nové Vysočany? Vždyť Nové Vysočany již více než jedno století dávno stojí ve svých hranicích.  Stačí podívat se na podrobné plány Prahy, kde jsou hranice jednotlivých částí vyznačeny. Území, které je dnes ve chvályhodné péči architektů, projektantů a už i stavbařů, ale do historických Nových Vysočan nezasahuje, ani se jich nedotýká. Není to podobné jako s označením již hotového komplexu označeném Zelená Harfa? Vždyť název Harfa měl jen jeden, jediný dům na nároží Českomoravské ulice a v jeho sousedství pak logicky vznikly ulice Na Harfě, Pod Harfou a U Harfy.  Ale ta Zelená Harfa, je odtud již dost vzdálená, i když se ulice Pod Harfou prodloužila až k ní...
Ale budiž, už jsme si zvykli. Budeme si muset zvyknout i na nové Nové Vysočany a neplést si je s historickými starými Novými Vysočany. (Nebo je nazývat Novější a Starší Nové Vysočany?)"
I když jsme prošli několik knih o Praze, o Praze 9 a okolí, nepovedlo se nám přesné vysvětlení názvu křižovatky Harfa najít. Nejpoetičtější se nám ale zdá vznik názvu s harfenistkou a její znovunalezenou, byť ohořelou, harfou.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2012 15:42
Michael Stanovský píše:
Neděle 31.07.2016 21:42
Možná je to s tím názvem jinak. Bylo tu velké seřaďovací nádraží, ze svážného pahrbku se spouštěly jednotlivé vagony a podle přehozených výhybek se rozjížděly na desítky paralelních kolejí, jak to výhybkář nastavil. Ajznboňáci takovému kolejišti říkají harfa.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu