-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
je možné dozvědět se něco o původu názvů pražských čtvrtí Chodov a Opatov?
Opatov má logicky slovní základ, ale že by tam kdy byl klášter nemám informace. Kostel je tam novodobý.
Chodov je i u Sokolova u Karlových Varů. Také je v západních Čechách jižněji Chodsko. Má to nějaké souvislosti?
Děkuji.
Dobrý den,
"...pojmenování Opatov je odvozeno ze souvislosti se zderazským klášterem nebo spíše až s klášterem benediktinským.
...
Starobylý Chodov tvořil zvláštní statek často rozsáhlého majetku svých feudálních vrchností. Zaručovalo mu to určitou neodvislost, postupně se sám stával střediskem většího statku..."
Chodov je zakreslen už i na Müllerově mapě z roku 1720.
Zdroj: BARTOŇ, Jiří. Kniha o Praze 11. Praha: Milpo, 1998.
Opatov, V Opatově - ulice náleží do staré zástavby Chodova. Její název je odvozen od směru k bývalým polnostem s pomístním názvem Dolní a Hoření Opatov.
Zdroj: LAŠTOVKA, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1998.
Opat, slc. opát - ze stbav. appât (nyní Abt.), jež převzato z lat. akus. abbât-em; nom. abbâs... přes řečtinu, syrštinu - abbâ otec, mnich (což je slovo z "dětské" řeči, jako atta, papa, maď. apa - otec).
Zdroj: MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: NLN, 2010.
Opat - z lat. abbas - duchovní; opat asi pod vlivem něm. Abt (ze sta. abbât); srbsky Opatija, it. Abbazia, původně opatství)...
Zdroj: HOLUB, Josef. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství učebnic, 1952.
Název obcí Opatov i Chodov jsou např. zmíněny v Seznamu míst v království Českém k rozkazu vysokého c. kr. místodržitelství Českého na základě úřadních udání sestaven. Praha: Nákladem c. kr. místodržitelství, 1878.
Obce s těmito názvy, (Opatov, Chodov) jsou na území ČR i jinde, nejen jako část Prahy.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
26.11.2020 10:20