Původ názvu (a pravopis) závodu Ecce homo
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, proč se údajně náš nejslavnější závod do vrchu, šternberské Ecce Homo, jmenuje právě po tomto slavném Pilátově výroku. Na jejich oficiálním webu o tom nic nevidím, našel jsem jediný, a to podle mě mírně zmatený a ne zcela spolehlivý zdroj: http://www.sternberk.eu/ind[…]2=zavody-do-vrchu-ecce-homo . Jak to tedy je, je to podle těch dvou sousoší /jimiž autor textu asi myslí výjevy označované jako Ecce homo, tedy zmučeného Krista)? A má se psát název velkými písmeny (ECCE HOMO), jak uvádí přesměrování na české wikipedii?
Odpověď
Dobrý den, v roce 2005 byla vydána kniha: GOMOLA, Miroslav. Ecce Homo Šternberk :
stoletá historie 1905-2005. V Brně : AGM CZ, c2005. ISBN 80-85991-34-9.
Kniha obsahuje přímo kapitolu nazvanou "Na začátku bylo slovo - Ecce Homo".
Velmi rádi bychom Vám informaci o původu názvu závodu v knize ověřili, bohužel, Národní knihovna vlastní pouze jeden archivní exemplář knihy, který je uložen mimo knihovnu Klementina. Do knihy tak nemůžeme nahlédnout.
Kniha je ovšem dostupná v celé řadě knihoven ČR. Pokud by knihu nevlastnila přímo knihovna, kterou navštěvujete, je možné zažádat o zapůjčení knihy z jiné knihovny (http://www.knihovny.cz/page.php3?IDM=4&IDMS=16).
Pokud chcete ověřit pouze informaci o názvu závodu, můžete prostřednictvím služby Ptejte se knihovny: www.ptejteseknihovny.cz  požádat o ověření informace jinou knihovnu, která exemplář knihy Ecce Homo Šternberk vlastní - např. Moravská zemská knihovna Brno, Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice, Středočeská vědecká knihovna Kladno, Krajská věd. knih. Liberec, Vědecká knihovna Olomouc.
Název závodu se píše s velkými písmeny na začátku slov: Ecce Homo Šternberk.
Výraz Ecce Homo pochází z Bible: "Podle sv. Jana Ev. (19, 5) zvolání Pilátovo, když ukázal zbičovaného Krista, korunovaného trnovou korunou, židovskému davu, aby vzbudil jeho soucit. Ve výtv. umění označení pro ikonografický typ krví zhroceného Krista, velmi rozšířený zejm. od konce 14. st." (Encyklopedie Universum, licencovaná databáze COTOJE.CZ).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.03.2009 16:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu