Původ kořenu -drom
Text dotazu
Prosím o etymologické a sémantické objasnění výše
uvedených slov + např. biodromální (životoběžný?).
Kde je základ tohoto slova, nejvíce na internetu nalezeného jako romský
výraz pro "cesta", "cesty".
Velmi silné tušení o podobném významu a derivaci k "dráha", draga chrv.,
doroga rus... Též jednomu tanečnímu podniku v Mar. Lázních bylo před lety
(dnes?)bylo přezdíváno Kočkodrom (jen Vám pro odlehčení).
Stačí, prosím, potvrdit semantiku + původ (asi nejen romština, spíše asi
řečtina < některé starší podoby indických jazyků (rom.) ?
Odpověď
Dobrý den,
kořen Vámi zmíněných slov, tedy -drom, pochází z řečtiny - dromos = běh, dráha, (cvičiště).
* autodrom = závodní dráha pro auta. Slovo je složeninou ze slov: auto (od automobil = z francouzštiny - automobile(1890), a to podle locomobile - od latinského mobilis = pohyblivý + auto- = samo (z řeckého autos = sám)) + drom = běh dráha
* hipodrom = jízdárna. Slovo pochází z řečtiny - hippodromos = koňské závodiště. Jedná se o složeninu slov: hippos (z řečtiny) = kůň a drom (řecké
dromos) = běh, dráha.
Dalšími složeninami jsou:
* velodrom = cyklistický stadion - z francouzského vélodrome - od velocipéd
- z francouzštiny - vélocipede - z latinského velox = rychlý a latinského pes = noha + drom
* kosmodrom = základna pro kosmické lety - z kosmos (z řeckého kosmos = pořádek, svět) + drom
* dromedár = jednohrbý velbloud - z latinského dromearius - z řeckého dromas = rychlý velbloud - základ dromos = běh
* drop = stepní pták rychlého běhu - taktéž souvisí s řeckým dromos = běh.
* slovo biodromální - se užívá často ve spojení s psychologií (angl.
lifespan) - biodromální psychologie studuje individuální struktury a typy životních drah s cílem dopátrat se osobního smyslu vývoje, správné interpretace cílů, úsilí, potřeb životních plánů, hodnotových systémů.
Zaměřuje se na životní naplnění ve vztahu k životním hodnotám atd.
Použitá literatura:
* Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím / Josef Holub, Stanislav Lyer. -- 1. vyd.. -- Praha
: Státní pedagogické nakladatelství, 1967. -- 527 s.
* Český etymologický slovník / Jiří Rejzek. -- Vyd. 1.. -- Voznice : Leda, 2001. -- 752 s.
* Encyklopédia medicíny / zostavil Oskár Kadlec. -- Bratislava : Asklepios, 1993-2004. -- 16 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 08:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu