Původ jména Příbor
Text dotazu
dobrý den,
ráda bych se dozvěděla něco o názvu města Příbor a o názvu jedné části
Trutnova, konkrétně Kryblice.
Odpověď
Dobrý den,
ukázku z knihy Dějiny města Příbora, která se věnuje výkladu jména města, naleznete na internetových stránkách:
http://cms.pribor.cz/www/cl-350/145-historie/2082-vyklad-nazvu-mesta-pribor/#article_2082
V knize Místní jména na Moravě a ve Slezsku se autoři kloní spíše k názoru, že jméno města Příbor vzniklo z původních jmen Vriburch, Friburg = svobodný hrad, neboť názvy v oblasti Frýdek - Brušperk jsou většinou německého původu.
Název východní části Trutnova - Kryblice vznikl odvozením od příjmení Krybl = ves lidí Kryblových. Příjmení Krybl má původ v německém nářečním slově Grübel, Grübchen = jamka, důlek, dolík.
Zdroje:
HOSÁK, Ladislav. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. [Díl] 2.: M-Ž. 1. vyd. Praha: Academia, 1970-1980.
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : Jejich vznik, původní význam a změny. Díl II, CH-L. 1. vyd. Praha : Č. akad. věd. a umění, 1949.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.01.2009 14:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu