-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
nedaleko Benešova se nachází obec Phov. Nenapadá mě, jak může v češtině takový název vůbec vzniknout. Zní mi to jako něco asijského. Mohli byste mi to osvětlit?
Děkuji
Dobrý den,
název opravdu nezní příliš česky. A máte pravdu, že připomíná jména a názvy asijské, která jsou v dnešní době k vidění všude kolem nás.
Uvádíme několik informací o názvu obce, která je zmiňovaná už v roce 1428, viz níže:
Phov, ves čes., viz Pchov.
Pchov, Phov, ves v Čechách, hejtm., okr. a pš. Benešov, fara Vranov; 14 d., 96 ob. č. (1890).
Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. J. Ottos. 689. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:89113ad0-04ce-11e5-91f2-005056825209
... Vever: Veveří, Věvrov. Plch: Plch, -ov, -ovice, Phov. Myška: Myš-tice, -kovice. Myšenec...
PROFOUS, Antonín, , ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960s. 568. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:764ce7502530478273eaf9536b9f24e2
Phov (ve Phově, do Phova), ves (m. o. Soběhrdy) 6 km sv. od Benešova: 1428 prodal sem hrad Dubu . . ves Mezyhorzie, ves Pchow, ves Dluhe Pole, DD. 25/211; 1546 (1525) ves Choczerady . . ves Mezy- horzij .. ves Pchow, DZ. 6 F 25; 1554 Hrádek, zámek nad Sázavou .. zámek pustý řeč. Duba . . Pchow, Mezyhorzj, DZ. 11 F 16; 1566 tvrz Sobiehrdy . . ve vsi Zijnianech, ve vsi Prchowie, DZ. 15 O 17; 1648 tvrz pustou pod dv. Mracžiem .. ves Pochow, ves Mezyhorži, DZ. 149 Q 3'; 1654 Pchow pan. Mrač v kr. Kou- řim.),BR. 15/382; 1757Pchow,Ter. kat. 59 ber.; 1788 Hft Konopischt; Plchow, Phow von 7 N., Schal. VIII, 167; 1849 Phow, gewöhnUch Pfow geschrieben u. gespro- chen . . 2% St. nö. von Konopischt, Dfch. von 9 H. mit 77 E., Som. XVI, 90; liř. 1854 Phov. Srov. Pchov, jméno háje na místě vesni- ce Záběhlé u Padrťského rybníka: 1353 nemus Pchov (SedlSn. 167). Prvotní tvar zněl asi Plchov = Plchův, t. dvůr. Příjm. Plch (v. Adr.) vzniklo z app. plch, hloda- vec, stsl. plbchb 'Bilchmaus'. Jméno háje mohlo ovšem vzniknouti přímo z app. (obecné jméno) plch podle MJ. na -ov, na př. Benešov. Ze souhl. skupiny 1 rádo zaniká, na př. mha m. mlha, jabko m. jablko a j.
PROFOUS, Antonín, , ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960s. 357. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1577348a72cb35d8ad9036d67bafed03
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
09.10.2020 14:22